ÉdesVíz fotópályázat

Hőségriadó, aszály, csapadékhiány, klímaválság. A szemünk előtt kiszáradó hatalmas fák, sivatagosodó területek, iszáradt tavak, a talajvíz szintjének drámai csökkenése. Gondolkodjunk együtt felelősen az éltető kincsről, a vízről! Derítsük fel a pazarló helyzeteket városban és vidéken egyaránt, tudatosítsuk a környezetünkben is azokat a praktikákat, amelyekkel megtakarítható az édesvíz.

Nézz utána az alábbi kérdéseknek:
  • Milyen tragédiákhoz vezethet az aszály?
  • Mi történt idén júliusban a Hortobágyon?
  • Vajon hogyan alkalmazkodjunk az elkövetkező forró vekhez? Vannak szárazságtűrő és őshonos növények, melyek az aszályos területeken is virulnak, megfelelő árnyékot és enyheséget nyújtva környezetük számára. Érdemes velük díszíteni a kertünket is?
  • Hogyan gyűjtsünk esővizet?
  • Hogyan, melyik napszakban és mivel locsoljunk gazdaságosan?
  • Mi mindennel takarhatjuk a talajt és miért jó a mulcsolás? Miért jó, ha hagyjuk magasabbra nőni vagy egyszerűen le sem nyírjuk a gyepet?
  • Keressünk jó példákat a hőhullám túlélőire, tetőkertek, zöldfalak és épülethűtés vadszőlővel, borostyánnal, árnyékolás lugasokkal.

A felvételeiddel illusztrálhatod a fenti kérdéseket, például az aszály által a környezetedben okozott károkat, a vízpazarlást a szomszédban, válságos állapotban lévő, kiszáradt területeket, de bemutathatsz jó példát is, túlélő fákat, okos megoldásokat, nagyszerű kertészeket!

Néhány szóval térj ki a képekhez fűződő gondolataidra, a képeket leíró összefüggésekre is kíváncsiak vagyunk. Legyél Te a legügyesebb helyi „vízügyi tudósító” és dokumentáld a problémát fotóval! Ügyelj arra, hogy a képeidre felesleges dolgok ne kerüljenek, letisztult, érthető vizuális nyelven, de esztétikusan próbáld megfogalmazni a fenti problémakör számodra legérdekesebb részét.

Pályázni lehet 16-30 év közötti fiataloknak maximum 5 db, minimum 2000 x 3000 pixel (min. 6 megapixel) felbontású képpel.

Pályázási feltételek:

  • email-ban, csatolmányként kell küldeni a képeket 2022. szeptember 30-ig a csipero@csipero.eu címre.
  • Az email szövegében legyen a pályázó neve, életkora, e-mail és telefon elérhetősége. (Hiányos információkkal küldött pályázatokat nem tudunk fogadni.)

A beküldött képeket Fehér Vera a Magyar Fotográfiai Múzeum munkatársa és Temesvári Péter a BÁCSVÍZ Zrt fejlesztési és térinformatikai osztályvezetője bírálják el.

A pályázat nyertesei értékes jutalomban részesülnek.

A beküldött, válogatott képek bemutatójára és a díjátadóra október 20-án 17.30- kor kerül sor.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0