2021-es programjaink

Magyarország Öröme

2021. augusztus 26-28.

UV színház, újvidéki csoportok bemutatója és helyi termékkóstoló a Csiperó udvarán!

A Csiperó fesztiválon a kezdetektől fogva több határon túli magyar csoport vett részt. Már az első fesztiválra öt csoport érkezett, és az évek során számuk folyamatosan növekedett. 2000-ben így önálló programot hoztunk létre, a „Magyarország Örömé”-t. Ezen a magyar-magyar napon a fiatalok ízelítőt adnak szűkebb tájegységük hagyományaiból, bemutatják népzenéjük, táncaik legszebb elmeit, népviseletüket. A program célja, hogy a Kárpát-medence magyar fiataljai találkozzanak, együtt legyenek és megismerjék egymás hagyományait, így bővítve tudásukat magyarságukkal kapcsolatban.

Az idei évben augusztus utolsó hetére két újvidéki csoport fogadásával sikerült megrendeznünk ezt a magyar identitás mélyítése szempontjából is fontos programot. A csoportok saját produkciói mellett egy közös UV színház bemutatóval is készültek. Két napos kihívásra vállalkoztunk. Az élettelen anyagból, UV-színház technikájával dolgoztak Tóth Anita bábszínész és Vass-Eysen Ábel bábos tanító, drámapedagógus vezetésével. Megtapasztalták, hogy a sötét, az árnyék, a fény, a fényben megcsillanó vagy visszatükröződő foltok, hogy tudnak élő figurákká válni? Hogyan lehet néhány karikából, félkörből és mértani alakzatból csigabiga, orrszarvú, bolha, szerelmes herceg és hercegnő? A két nap alatt a bábok megalkotásától eljutottak a közös produkció megalkotásáig, melyet augusztus 27-én, péntek este mutattak be nagy sikerrel a közönség előtt.

Az este részletes programja:

Időpont: 2021. augusztus 27., péntek 19:30 óra

Helyszín: Csiperó udvar – Kecskemét, Kápolna u. 24.

Etüdök – az Újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadának bemutatója

Néptánc bemutató a Tűzrevalók Gyermektáncegyüttes előadásában

A herceg és a hercegnő – UV színház bemutató

Az előadások szünetében helyi termékkóstolóval vártuk a nézőket a KAMRA-TÚRA Homokháti Gazdák Egyesülete jóvoltából.

A Magyarország Öröme program zárásaként megrendezésre került szabadtéri koncerten készült fotókat keressétek a galériában! Köszönjük a képeket Gyenes Katának!

Az alábbi videón pedig az UV-színház előkészületeit és A Herceg és a hercegnő című előadást nézhetitek meg.

A program az NKA és a Kreatív Európa támogatásával valósult meg.

Csillagszemű Óvodapedagógiai táboraink

2021 augusztusa

Egy kis történeti kitekintés: A Csillagszemű tábort 1993-ban rendezte meg egyesületünk első ízben. Az alapötlet az volt, hogy hívjunk a találkozó idejére néhány, a határon túl élő magyar óvónőt, akiknek önálló szakmai programot állítanak össze gyakorló pedagógusok. Az első tábor sikere után, azóta is minden találkozó alkalmával megrendezzük, ma már minden tábor egy-egy konkrét szakmai kérdés köré csoportosul. A Csiperó Fesztiválra meghívott határon túli magyar gyermekcsoportokat 1-1 óvodapedagógus is elkíséri. Az óvónők speciális programon vesznek részt a gyermektalálkozó ideje alatt: az óvodapedagógia gyakorlati módszertani kérdéseivel ismerkednek, bemutató foglalkozásokat tekintenek meg, közösen értékelik a tapasztalatokat, elsajátítják a foglalkozások során használt szemléltetőeszközök készítésének fortélyait. A tábor ideje alatta munkájuk során hasznosítható elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodnak.

A világjárvány miatt módosult szaktáborainkat 2021-ben a megszokottól eltérően tudtuk csak megrendezni. A helyi szabályozások nem tették lehetővé, hogy az óvodában a határon túli óvónők jelen lehessenek, részt vehessenek foglalkozásokon. Ezért arra kényszerültünk, hogy több helyszínen, inkább szabadtéren, a Kerekegyháza melletti Varga tanyán tartsuk meg az előadások egy részét. A másik részét Egyesületünk székhelyén, a Civil Házban rendeztük meg. A kecskeméti óvónők már előre készültek a szabályozások tükrében, mivel jelenléti bemutató foglalkozásokat nem tarthattak, ezért az óvodai csoportmunkát előre rögzítették, ezeket a kisfilmeket az előadások után levetítették, majd a látottakat a foglalkozást tartó óvónőkkel megvitatták.

XV. Csillagszemű Tábor

A tábort eredetileg 2020 nyarán tartottuk volna, azonban a COVID-19 világjárvány miatt, csak egy évvel később, augusztus közepén tudtuk megszervezni.

A tábor 6 napja alatt sok hasznos tudáshoz, - az résztvevők értékelése alapján - új információhoz és hasznosítható ötlethez is jutottak a táborhoz csatlakozott térségbeli és határon túli pedagógusok. Az egyéni fejlesztési és terápiás módszerek elméleti és gyakorlati útmutatója mellett a mozgás fejlesztés kiemelt fontosságáról cseréltek tapasztalatot a résztvevők. Új metódusokkal, bevált módszerekkel, játékos ötletekkel gazdagodva tanultak egymástól és az előadóktól a különböző fejlesztési területekről. Néhány téma a tábor hetének sűrű programjából:

 • Autizmus spektrum zavar – óvodai fejlesztés lehetőségei
 • Terápiás módszerek használata az óvodában: az elemi adaptív viselkedés kialakítása céljából
 • Egyéni és kiscsoportos fejlesztési lehetőségek a fejlődési elmaradások célirányos kompenzálására
 • Finommotorikus készség fejlesztése játékosan
 • Alternatív mozgásfajták: “jógáznak a gyermekek”
 • Keresztmozgások és a mozgáskoordináció fejlesztésének lehetőségei a szabad játék során
 • Szenzomotoros tréning a nagy-, és finommozgások fejlesztése – a tornafoglalkozásokon
 • Mozgásfejlesztés másként: mozgásos társasjátékok, kreatív ötletek, eszközök házilag

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

2021-ben nagy örömünkre még egy tábort tudtunk tartani, melyre augusztus legvégén került sor.

XVI. Csillagszemű Tábor

A XVI. Csillagszemű Óvódapedagógiai Szaktábor programja a logika és matematikai készségek óvodai fejlesztés lehetőségei, a játékos környezetfoglalkozások és a dramatikus játékok témaköreivel foglalkozott. A kecskeméti Ferenczy Ida Óvoda tagóvodáinak nevelői vettek részt a munkában, a határon túli óvónőkkel együtt. A határon túli óvodapedagógusok tábor ideje alatta munkájuk során hasznosítható elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodtak.

Többek között az alábbi témákat beszélték meg a résztvevő pedagógusok:

 • Logika és matematikai készség – óvodai fejlesztés lehetőségei alternatív módszerekkel
 • Középpontban a gyermek és az őt körül vevő környezet: Növények és állatok gondozása – kiskert az óvodában
 • Testséma – testtudat fejlesztése: mozgásos játékok a térbeli tájékozódás fejlesztése érdekében: alternatívák a feladatlapok helyett
 • Szociális készségek fejlesztésének szerepe az óvodai nevelésben; Alternatív módszerek: „mesepszichológia” hasznosítása az óvodai foglalkozásokon.
 • Érzelmek tudatosítása, szociális készségek fejlesztése
 • Szerepjátékokban rejlő fejlesztési lehetőségek a szabad játék során
 • Bábozásban rejlő fejlszetési lehetőségek

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Csiperó Ifjúsági Fesztivál 2021

Alkalmazkodva a járványhelyzet okozta kihívásokhoz a Csiperó szervező csapata idén másként készült a Csiperó Ifjúsági Fesztiválra. Bár a személyes találkozók, közös programok nagyrészt elmaradtak, azért legnépszerűbb programelemeinkkel idén is készültünk! Részletes beszámolónkat olvashatjátok, nézzetek körül fényképgalériánkban is!

Online Gyermekvarázs

Mi sem mutatná jobban, hogy az előző években élőben fellépő fiatalok is mennyire készültek az idei találkozóra, mint az, hogy mennyien csatlakoztak felhívásunkhoz, és küldték el nekünk felvételről produkciójukat! Végignéztük, rendszereztük, összevágtuk és négy részes anyagot készítettünk, a fesztivál alatt minden délután 15 órától osztottunk meg veletek facebook oldalunkon és Youtube csatornánkon. 2021. július 6. kedd és 9. péntek között mindennap vártunk mindenkit a képernyő elé, mivel a "nagytalálkozás" idén online valósult meg. Külföldi és magyar csoportok a NAGYSZÍNPAD helyett online küldték el produkciójukat, melyből többrészes filmet készítettünk, és a fesztivál ideje alatt minden nap délután 3 órakor mutattunk be nektek facebook oldalunkon és youtube csatornánkon. Az egészből egy filmet is készítettünk, így ha lemaradtatok, vagy szeretnétek újra átélni a gyermekvarázst, tartsatok velünk Youtube csatornánkon és taps helyett likeoljátok produkcióikat!

Köszönjük a csoportoknak, hogy elküldték felvételeket! Fogadjátok olyan szeretettel ezeket a filmeket, amilyen szeretettel készültek a produkciók és a felvételek!

Zsigárdi csoportunk később tudott csatlakozni a felhíváshoz:

Ingyenes szakkörök

Kreatív és fotós-filmes szakkör a Csiperóban

A délelőtti kreatív foglalkozások során Mészáros Mariannal alkottak a résztvevő fiatalok. A foglalkozásokon különböző díszítő technikákat próbáltak ki, melyekkel csodásan dekorálták udvarunkat.

Délutánonként a "Fotózz, filmezz és írj Csiperóval" szakkör zajlott nálunk! Célunk a programmal, hogy úgy mutassák meg a világot, ahogyan ők látják!

Kipróbálhatták magukat a kamera mindkét oldalán, fotóztak embereket, tárgyakat, eseményeket... tippeket és jó tanácsokat kaptak szakmabeliektől.

A szakkörök során készült alkotásokat megtaláljátok a galériában, reméljük, hogy nektek is annyira tetszenek, mint nekünk, amit a fiatalok létrehoztak, ezúton is köszönjük munkátokat, kreatívitásotokat és kitartásotokat, hogy a hőség ellenére nap nap után jöttetek és alkottatok.

Szakköreink az „Innováció és hagyomány - A Csiperó közösségépítő tevékenységei 2020-2021-ben” - TOP-7.1.1.-16-H-ESZA-2020-01339 projekt keretében valósultak meg.

KÓRUSPROGRAM - offline

Csiperó kórus-napok

Nyugat-Balkán és Európa egyesül abban a zenei együttműködési programban, melyet 2019-ben kezdtünk el a Kreatív Európa program támogatásával. Belgium, Olaszország, Lengyelország, Magyarország kórusai mellett montenegrói, szerbiai, macedóniai, albán, bosznia-hercegovinai és koszovói kórusok és zeneszerzők csatlakoztak WEBEUnited projekthez.

A projekt keretében hallhattátok Deli Zsolt 7-es című művének ősbemutatóját a szerző jelenlétében július 8 -án 19.30-tól a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium és a Scherzo Vegyeskar közös koncertjén. A két együttest összeköti a karnagy, Závori Erika személye.

Deli Zsolt 7-es című darabja egy szerb és egy magyar népdal feldolgozása, a misztikus 7-es szám a mű alap metrumára utal. Újszerű feladatot jelentett a kórus számára a darab, nem csupán az idő rövidsége miatt (szűk 1 hónap állt rendelkezésükre, ami heti 1 próbával számolva igen feszített), de az aszimmetrikus ritmus szokatlansága miatt is. - mondta Závori Erika, a kórusok vezetője.

A szerző - Deli Zsolt- maga is karnagy, sokféle zenei színtéren megmutatkozó harmonikaművész, aki pedagógiai munkája során az egyéni foglalkozások mellett mindig nagy hangsúlyt fektet a kamaramuzsikálásra és a közösségépítésre is.

TREMOLO koncertek

A Kreatív Európa program támogatásában megvalósuló TREMOLO projektünk magyarországi állomása volt a Csiperó Ifjúsági Fesztivál, ahol a tavaszi felhívás során kiválasztott zenekarok adtak önálló koncertet, és a Cataniában elkezdödőtt próbákat folytatva közös mini-koncerttel is megörvendeztették a kecskeméti közönséget.

Csütörtök este a Kápolna 24 udvarán hangulatos koncerttel szórakoztatta a közönséget a Zajnal és a KurtaUtca.

Ismerjétek meg a Tremolo koncertek első fellépőjét: a Zajnal zenekart!

A Zajnal 2015-ben indult furulya-citera duóként, öt éve működik – cajonnal és basszusgitárral kiegészülve – zenekarként. Bár népi hangszereket használnak, klasszikus rocktól a funkyn keresztül a különböző elektronikus irányzatokig hatott rájuk minden. Zenéjüket népi és urbánus hatások egyaránt befolyásolják, eklektikus, városi zenét – ahogy ők hívják – designer folkot játszanak. A zenekar az elmúlt években eredményt, eredményre halmoz. Bejutottak a Szimpla Lemming programjába, felléptek a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, megnyerték a Fülesbagoly Tehetségkutató 2020-as budapesti döntőjét, majd az Öröm a Zene tehetségkutatón megkapták az év felfedezettje díjat. Végül idén a TREMOLO projektünknek is aktív résztvevőjévé váltak.

KurtaUtca a Kápolna utcában!

A Vajdaságból érkezett hozzánk az alternatív folkot játszó KurtaUtca zenekar. Az egyre bővülő csapat zenéjükben összefonja a népit, a rockost és a balkánt. Gondoltátok volna, hogy pár évvel ezelőtti első koncertjükön még duó voltak, a fellépés pedig egy "igazi szalmabálán citerázós koncert volt" a Malomfesztiválon? A citera és a gitár mára már dobbal és hegedűvel egészült ki, a koncertek és sikerek pedig egymást követik.

Pénteken a Hirös Agóra Aulájában folytatódtak a koncertek, hogy esőmentesen élvezhessük a napfényes Szicíliából érkező Jacaranda együttest.

Szicília, Olaszország...❤️ Temperamentum, tradíciók, erős gyökerek és zene minden mennyiségben. De mi történik, ha a zenei hagyományokat és a világ hangszereit fiatalok kezébe adjuk? Létrejön egy csapat, aki rugalmasságával és modern felfogásával új köntösbe öltözteti a hagyományos szicíliai motívumokat. Ők a Jacarànda együttes. A csapat összetételétől függően 5-15 főből áll. Mindannyian fiatal, sokoldalú zenészek, akiket összeköt Olaszország és Szicília hagyományainak és a világ hangszereinek szeretete. Arra törekszenek, hogy dalaikban a kulturálisan sokszínűnek tűnő világot zeneileg egyesítsék.

Az olasz zenészekhez csatlakoztak a többiek is a színpadon: 18 fiatal művész örömzenéjére tapsolhattunk, ha már táncolni nem lehetett a szabályozások miatt. A TREMOLO projekt előadását vastaps fogadta, köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a fantasztikus élménynek!

Az est zárásaként pedig a Zoord repített el minket messzi tájakra.

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel veszi át a hatalmat a gerincvelő és az izomrostok felett. Nem táncházas zene, annál mélyebb, zsigeribb élmény amit a hegedű és az ének szárnyaló hangja időről-időre felold. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.

A doromb-dob-hegedű trió a 2016-ban megjelent első lemezének anyagát mutatja be. A zenekar 2014-es megalakulása nemcsak a nagy európai fesztiválok világzenei színpadain játszott, hanem Kazahsztánban, a Föld leghidegebb részén, Jakutföldön és Japánban is turnézott.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0