Korábbi Projektek

#GlocalEurope

A #GlocalEurope projekt az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 kiírás 5 döntős városát tömöríti: Cascais (Portugália), Kecskemét (Magyarország), Manchester (Anglia), Újvidék (Szerbia) és Perugia (Olaszország).

A projekt 2 éves időszaka alatt a portugál fiatalok ellátogatnak a 4 partnervárosba, Portugáliában pedig 2018 nyarán ifjúsági csere keretében találkoznak ismét a résztvevő fiatalok.

Ezek a programok nem-formális tanulási elveken alapulnak és interkulturális tapasztalatszerzést, személyes fejlődést ígérnek. Az egyes látogatások más-más témára összpontosítanak, úgymint a fiatalok aktív részvétele a helyi közösségekben, az európai identitástudat erősítése, társadalmi, kulturális elfogadás, valamint részvétel az önkéntesség és foglalkoztathatóság területén, kapcsolódva az európai és a helyi ifjúságpolitika fő prioritásaihoz. A projekt célcsoportjába azok a 18 és 25 év közötti motivált fiatalok tartoznak, akik arra a kérdésre keresik a választ, hogy mitől válik egy város „fiatalbarát várossá”, és ennek mentén Európai Ifjúsági Fővárossá. Elvárt eredménye pedig a résztvevők személyes és társas készségének fejlesztése, a kifejezőkészség, a kreativitás és a kezdeményezőkészség fejlesztése, valamint az Európai identitástudat erősítése.

A kecskeméti bilaterális ifjúsági csereprogramra 2017. április 5-13. között került sor. A 9 magyar és 9 portugál fiatal a „Kreativitás és kultúra, mint az aktív társadalmi részvétel egyik kifejezésmódja” cím apropóján a magyar és portugál zenei és díszítőművészeti örökséggel, azok európai értékeivel ismerkedtek, valamint közös alkotásokat hoztak létre, üvegfestés technikával kivetíthető formában. A nagy sikerű portugál és magyar estek mellett emlékezetes lett a fiataloknak a polgármesternél tett látogatásai, amiről maga a polgármester asszony is megemlékezett a facebookon.

Magyar nyelvű beszámoló a youtube-on:

BRAVE KIDS először Magyarországon!

2018-ban 9. alkalommal rendezte meg lengyel partnerünk a Brave Kids programot számos lengyel városban, Romániában, Grúziában, Ukrajnában és Szlovákiában, több mint 300 fiatal művész vett részt a művészeti élményműhelyekben. 2018-ban először csatlakozott a programsorozathoz magyar szervezet, így Kecskeméten a Csiperó Fesztivál ideje alatt 24 gyermek, akik Lengyelországból, Magyarországról, Szlovákiából és Csehországból érkeztek, mutatták be mindazt, amit a rzeszów-i tábor 2 hete során egymásról, illetve egymás hagyományairól, művészetéről és kultúrájáról sikerült megtudniuk. Ez az első Magyarországon megrendezett Brave Kids program a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően.

A Brave Kids projekt egyedisége megérintette a gyermekeket és közösségeiket itt Európában és szerte a világon, erősítve ezzel a hitüket és növelve a nemzetközi megértést és barátságokat.

A Brave Kids – V4 Országok Tapasztalatai és Tudása egy olyan projekt, melyet a lengyel „Song of the Goat” Színház vezetésével a Visegrádi Alap finanszírozásában valósulhatott meg. ”Szeretnénk megosztani egyedi kulturális-oktatási projektünk szervezése során nyert tapasztalatainkat, ami egy kreatív lehetőséget biztosít gyerekeknek és fiataloknak egyaránt, akik közül sokakat a társadalom kiközösít” – mondja Iwona Frydryszak, a Brave Kids producere. ”Szeretnénk többet megtudni mind a szociális munkásokról, mind pedig arról, hogy hogyan tudunk javítani szociális érzékenységünkön és befogadókészségünkön a marginalizált fiatalok felé.”

Ez egy eseménysorozat, mely a Visegrádi Csoport országaiból érkező művészeti csoportoknak, vezetőiknek és szociális munkásoknak szól. A projekt fő elemei a rzeszów-i Brave Kids tábor, melyen a cseh, lengyel, magyar és szlovák fiatalok vettek részt 2018. június 16. és július 4. között, ahol a „gyermek tanít gyermeket” módszer segítségével együtt készültek a fináléra, melynek keretében művészeti és hagyományőrző produkciókat adtak elő – többek között Roma táncokat, modern táncokat, lehetőséget biztosítva arra, hogy megismerjék egymás hagyományait, szub-kultúráját is. A tábort követően érkeztek Kecskemétre, ahol a nemzetközi közönségnek is bemutatták tudásukat, közös produkciójukat. Vezetőik pedig az 15. Csiperó Fesztiválra érkező számos művészeti tanárral és oktatóval osztotta meg a Brave Kids projekt során szerzett tapasztalatait és tudását, megmutatják, hogy hogyan dolgoznak a világ minden tájáról érkező gyerekekkel és fiatalokkal a ”gyermek gyermeket tanít” módszerrel. A projekt a szociális munkások és művészeti instruktorok képzésével folytatódik Wroclawban és Brnoban.

A projekt nem valósulhatott volna meg a Visegrádi Alap, így Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányának támogatása nélkül. A Visegrádi Alap küldetése az, hogy olyan projekteket, ötleteket támogasson, melyek hozzájárulnak egy fenntartható regionális együttműködéshez Közép-Európában.

További információ: www.bravekids.eu

YUM - Zene egyesíti a fiatalokat

A "Youngsters United in Music" (YUM) a Kreatív Európa program forrásaiból megvalósuló kulturális együttműködési projekt három európai fesztivál: az European Music Festival for Young People (Neerpelt - Belgium, EMJ), az Európa Jövője Egyesület (Kecskemét - Magyarország, EJE) és a Bratislava Music Agency (Pozsony - Szlovákia, BMA) összefogásával jött létre. Az Európai Közösség támogatásával a YUM azt a célt tűzte ki, hogy a csatlakozásra váró országokból érkező fiatal zenészeket, énekeseket, táncosokat, valamint szakembereket és zsűritagokat vonjon be a fesztiválok résztvevőinek soraiba, annak érdekében, hogy megismerjék az Európai Unió kulturális és kreatív szektorát. Ezek az EU-csatlakozásra váró országok Izland, Montenegró, Szerbia, Törökország, Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Koszovó.

A YUM projekt lehetőséget ad a fiataloknak, hogy megismerjék egymást, és ehhez a legjobb összekötő híd a zene. A szerteágazó hagyományokat ápoló, és gyökeresen különböző élethelyzetből jövő gyerekek az ilyen eseményen nem a múlt sérelmeit, vagy az államok közti politikai nézeteltéréseket helyezik előtérbe, hanem éppen a közös jövő lehetőségeit. Éppen ezért ez az együttműködés fő célkitűzése. A projekt végén büszkeséggel tölt el bennünket, hogy több mint 30 ifjúsági zenei csoportot és szakembert vontunk be a munkába a csatlakozásra váró országokból. Annak ellenére, hogy 2017 augusztusában véget ért a projekt, arra számítunk, hogy azt követően is a fesztiválok résztvevői között köszönthetjük őket – elérve ezáltal a célt, hogy segítsük ezen országokat abban, hogy minél inkább részesei lehessenek az Európai Közösségnek.

További információ: www.emj.be

Város-napi koncert: jótékonysági koncertek a Nagytemplomban

2012-tól hagyományosan Kecskemét „Város Napjához" közel pénteken kerül sor a Nagytemplomban a három Kodály város kórusainak koncertjére. A debreceni Kodály Kórus, a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a kecskeméti Cantus Nobilis Kórus a Kodály Filharmonikusokkal együtt adnak koncertet a kecskeméti nagytemplomban.

2014. október 3-án immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Város Napja tiszteletére a "Három Kodály Város" kórusainak koncertje a Nagytemplomban, melynek idén is nagy sikere volt.

2012 - Zene határok nélkül - határokon átívelő kultúra – Visegrádi Négyek program a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával

A projekt célja, hogy közelebb hozza a különböző zenei stílusú, ízlésű és kulturális zenészeket létrehozzon egy hang kalandot, amely kifejezi a V4 országok közös értékeit. A résztvevő zenészek és zenekarok olyan zenét játszanak, melyek valamilyen formában a nemzeti hagyományaikból merítenek, de a zenei felfogásuk megengedi a modern vonalat is. A kecskeméti három napos workshop során egy új közép-európai hangzás világgal álltak elő és tökéletes alkalom lett a hagyományok dallamok cseréjére.

A lengyel, cseh, szlovák és magyar résztvevők egy közös zenéléssel egybekötött vacsorán ismerkedtek meg egymással július 8-án, a volt zsinagógában (Tudomány és Technika Háza), ahol a workshopokra és próbákra is sor került.

Július 9-én Drabant Béla, zenei vezető mutatta be a következő napok munkamenetét. Minden nap két háromórás workshopon dolgoztak együtt a zenészek. Az első egy inspirációs, ahol a zenészek eldöntötték, hogy mely dalokat, témákat, dallamokat használják a délutáni zenei workshopon. A nap végén két-két csapat adott koncertet a Romkertben. Hétfőn a cseh és szlovák, kedden a lengyel és magyar zenészek léptek fel, míg szerda este a záró gálaműsor következett, ahol a zenészek közösen mutatták be, amit három nap alatt előkészítettek.

Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

A Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekart az Európa Jövője Egyesület hozta létre, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával, 2006-ban. 20 ország tehetséges fiatal zenészeiből hagyományteremtő szándékkal alakult 80 tagú Világzenekar koncertprogramja Kodály Zoltán műveinek bemutatására, a 125 éve született nagy magyar zeneszerző, Bartók Béla és a 250 éve született Mozart műveire épült. A 2006-ban „A Kultúra Magyar Városa" címmel kitüntetett Kecskemét adott helyet a Kosstuh-díjas Vásáry Tamás karmester vezetésével zajló próbafolyamatnak. A kecskeméti bemutatkozó koncertet követte a zenekar budapesti fellépése.

2007-ben Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója tiszteletére Kodály Zoltán műveinek szenteltük a zenekar tevékenységét. A 90 tagú Világzenekar fiataljai 15 országból érkeztek a kecskemtéi próbafolyamatra, majd indultak innen koncertkörútra. Budapesten az Operaházban adott nagy sikerű koncerttel vette kezdetét a körút, majd felléptek Kecskeméten, Galyatetőn, Galántán (Szlovákia), Neerpeltben (Belgium) és Brüsszel főterén, a Grande Place-on fejezték be a sikeres turnét.

2009-tól a Világzenekar székhelye Debrecen lett, az első koncertet mindig Kecskeméten adták, köszönetképp a megalakulásért.

2007 – Kobátfalva: lakosság egészségügyi állapot felmérése a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal és a Hargita megyei Önkormányzattal közösen

A kecskeméti kórház főorvosai 10 napot töltöttek Kobátfalván, ahol a lakosság teljes egészségügyi felmérését elvégezték.

2006 – Kobátfalvi óvoda (Románia) felújítása

Az árvízkárokat szenvedett apró település óvodájának felújítására szervezett gyűjtést az Európa Jövője Egyesület. A megkezdett munka 2007-ben fejeződött be, a gyerekek örömmel vették újra birtokba a felújított óvodát.

2005 – ABC Action Babylon Courage: ifjúsági csereprogram lengyel, német, olasz és kecskeméti fiatalok részvételével Berlinben

A program célja az idegengyűlölet elleni közös fellépés és az európaiságunk erősítése, az európai polgárság érzetének növelése. A program 2006-ban Kecskeméten, 2007-ben Veronában folytatódott, majd 2009-ben Berlinben zárták a projektet. Új partnerek bevonásával 2011-ben újra Berlinben találkoztak az osztrák, lengyel, magyar és német fiatalok.

2002 – Európa Napok

Az Európa Nap feletti védnökséget Jürgen Köppen az Európai Unió Magyarországi Delegációjának vezetője vállalta. A két évvel korábbi, sikeres Európa Nap rendezvényei közül ismét találkozhattak az érdeklődők a „Fedezzük fel Európát!" vetélkedővel. Kecskemét lakói próbaszavazáson vehettek részt, melynek kérdése az volt, Magyarország csatlakozzon-e az Európai Unióhoz. A szavazáson részt vettek döntő többsége igennel voksolt a kérdésre. A rendezvények közül érdemes néhány témát kiemelni: környezet- és természetvédelem, családok és kisgazdaságok szerepe az Unióban, a városkörnyéki gazdálkodás perspektívái, a régiók fiataljai a jövő Európájáért.

1998 – Európa Nap

Az Európa Nap rendezvények célja, hogy az ország polgárai megismerjék az Európai Uniót, tisztában legyenek azzal, hogy Magyarország csatlakozása után milyen változásokkal kell szembenéznünk. Az Európa Nap fővédnöke Göncz Árpád a Magyar Köztársaság akkori elnöke és Michael Lake az Európai Unió Magyarországi Delegációjának nagykövete volt. Az Európa Napot megtisztelte jelenlétével az Európai Unió Magyarországra akkreditált nagyköveteinek többsége. A szakmai rendezvények keretében önálló programokon ismerkedhettek a szakemberek a polgárbarát önkormányzatok osztrák és német tapasztalataival, a kamarák szerepével az Európai Unióban, az Európai Unió információs rendszerével, a munkavállalók érdekvédelmével. A nap programjához több Kecskemét környéki település is csatlakozott, így Kunszentmiklós, Kerekegyháza, Nagykőrös, Jásszentlászló, Tiszakécske, Lakitelek. A város ifjú és felnőtt polgárai főtéri rendezvények közül válogathattak. Az Alternative English School játékos vetélkedőt hirdetett „Fedezzük fel Európát!" címmel. Az Európa Napot este a kecskeméti Katona József Színházban gálaműsor zárta, ahol a nemzetközi gyermektalálkozó csoportjai mellett a kecskeméti kulturális élet reprezentánsai is felléptek.

1997 – László-napi disputa

Kötetlen közéleti eszmecsere Kecskemét város polgáraival.

1996 – Szentháromság-szobor felújítása

1995 – Régiók fiataljai a jövő Európájáért

A program eredeti célja az volt, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén a kontinens országainak fiataljai jobban megismerjék egymást. A program angol, dán, spanyol, Hargita megyei (Erdély, Románia) fiatalok részvételével került lebonyolításra. Az eddigi találkozók Magyarországon, Dániában, Angliában folytak az Európa Jövője Egyesület koordinálásával.

1993 – Vajdasági karácsony

Karácsonykor ENSZ engedéllyel indult élelmiszerekből, gyógyszerekből, takarókból álló konvoj a háború sújtotta Vajdaságba.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0