Korábbi Projektek

Város-napi koncert: jótékonysági koncertek a Nagytemplomban

2012-tól hagyományosan Kecskemét „Város Napjához" közel pénteken kerül sor a Nagytemplomban a három Kodály város kórusainak koncertjére. A debreceni Kodály Kórus, a galántai Kodály Zoltán Daloskör és a kecskeméti Cantus Nobilis Kórus a Kodály Filharmonikusokkal együtt adnak koncertet a kecskeméti nagytemplomban.

2014. október 3-án immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Város Napja tiszteletére a "Három Kodály Város" kórusainak koncertje a Nagytemplomban, melynek idén is nagy sikere volt.

2012 - Zene határok nélkül - határokon átívelő kultúra – Visegrádi Négyek program a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával

A projekt célja, hogy közelebb hozza a különböző zenei stílusú, ízlésű és kulturális zenészeket létrehozzon egy hang kalandot, amely kifejezi a V4 országok közös értékeit. A résztvevő zenészek és zenekarok olyan zenét játszanak, melyek valamilyen formában a nemzeti hagyományaikból merítenek, de a zenei felfogásuk megengedi a modern vonalat is. A kecskeméti három napos workshop során egy új közép-európai hangzás világgal álltak elő és tökéletes alkalom lett a hagyományok dallamok cseréjére.

A lengyel, cseh, szlovák és magyar résztvevők egy közös zenéléssel egybekötött vacsorán ismerkedtek meg egymással július 8-án, a volt zsinagógában (Tudomány és Technika Háza), ahol a workshopokra és próbákra is sor került.

Július 9-én Drabant Béla, zenei vezető mutatta be a következő napok munkamenetét. Minden nap két háromórás workshopon dolgoztak együtt a zenészek. Az első egy inspirációs, ahol a zenészek eldöntötték, hogy mely dalokat, témákat, dallamokat használják a délutáni zenei workshopon. A nap végén két-két csapat adott koncertet a Romkertben. Hétfőn a cseh és szlovák, kedden a lengyel és magyar zenészek léptek fel, míg szerda este a záró gálaműsor következett, ahol a zenészek közösen mutatták be, amit három nap alatt előkészítettek.

Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

A Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekart az Európa Jövője Egyesület hozta létre, Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával, 2006-ban. 20 ország tehetséges fiatal zenészeiből hagyományteremtő szándékkal alakult 80 tagú Világzenekar koncertprogramja Kodály Zoltán műveinek bemutatására, a 125 éve született nagy magyar zeneszerző, Bartók Béla és a 250 éve született Mozart műveire épült. A 2006-ban „A Kultúra Magyar Városa" címmel kitüntetett Kecskemét adott helyet a Kosstuh-díjas Vásáry Tamás karmester vezetésével zajló próbafolyamatnak. A kecskeméti bemutatkozó koncertet követte a zenekar budapesti fellépése.

2007-ben Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója tiszteletére Kodály Zoltán műveinek szenteltük a zenekar tevékenységét. A 90 tagú Világzenekar fiataljai 15 országból érkeztek a kecskemtéi próbafolyamatra, majd indultak innen koncertkörútra. Budapesten az Operaházban adott nagy sikerű koncerttel vette kezdetét a körút, majd felléptek Kecskeméten, Galyatetőn, Galántán (Szlovákia), Neerpeltben (Belgium) és Brüsszel főterén, a Grande Place-on fejezték be a sikeres turnét.

2009-tól a Világzenekar székhelye Debrecen lett, az első koncertet mindig Kecskeméten adták, köszönetképp a megalakulásért.

2007 – Kobátfalva: lakosság egészségügyi állapot felmérése a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzattal és a Hargita megyei Önkormányzattal közösen

A kecskeméti kórház főorvosai 10 napot töltöttek Kobátfalván, ahol a lakosság teljes egészségügyi felmérését elvégezték.

2006 – Kobátfalvi óvoda (Románia) felújítása

Az árvízkárokat szenvedett apró település óvodájának felújítására szervezett gyűjtést az Európa Jövője Egyesület. A megkezdett munka 2007-ben fejeződött be, a gyerekek örömmel vették újra birtokba a felújított óvodát.

2005 – ABC Action Babylon Courage: ifjúsági csereprogram lengyel, német, olasz és kecskeméti fiatalok részvételével Berlinben

A program célja az idegengyűlölet elleni közös fellépés és az európaiságunk erősítése, az európai polgárság érzetének növelése. A program 2006-ban Kecskeméten, 2007-ben Veronában folytatódott, majd 2009-ben Berlinben zárták a projektet. Új partnerek bevonásával 2011-ben újra Berlinben találkoztak az osztrák, lengyel, magyar és német fiatalok.

2002 – Európa Napok

Az Európa Nap feletti védnökséget Jürgen Köppen az Európai Unió Magyarországi Delegációjának vezetője vállalta. A két évvel korábbi, sikeres Európa Nap rendezvényei közül ismét találkozhattak az érdeklődők a „Fedezzük fel Európát!" vetélkedővel. Kecskemét lakói próbaszavazáson vehettek részt, melynek kérdése az volt, Magyarország csatlakozzon-e az Európai Unióhoz. A szavazáson részt vettek döntő többsége igennel voksolt a kérdésre. A rendezvények közül érdemes néhány témát kiemelni: környezet- és természetvédelem, családok és kisgazdaságok szerepe az Unióban, a városkörnyéki gazdálkodás perspektívái, a régiók fiataljai a jövő Európájáért.

1998 – Európa Nap

Az Európa Nap rendezvények célja, hogy az ország polgárai megismerjék az Európai Uniót, tisztában legyenek azzal, hogy Magyarország csatlakozása után milyen változásokkal kell szembenéznünk. Az Európa Nap fővédnöke Göncz Árpád a Magyar Köztársaság akkori elnöke és Michael Lake az Európai Unió Magyarországi Delegációjának nagykövete volt. Az Európa Napot megtisztelte jelenlétével az Európai Unió Magyarországra akkreditált nagyköveteinek többsége. A szakmai rendezvények keretében önálló programokon ismerkedhettek a szakemberek a polgárbarát önkormányzatok osztrák és német tapasztalataival, a kamarák szerepével az Európai Unióban, az Európai Unió információs rendszerével, a munkavállalók érdekvédelmével. A nap programjához több Kecskemét környéki település is csatlakozott, így Kunszentmiklós, Kerekegyháza, Nagykőrös, Jásszentlászló, Tiszakécske, Lakitelek. A város ifjú és felnőtt polgárai főtéri rendezvények közül válogathattak. Az Alternative English School játékos vetélkedőt hirdetett „Fedezzük fel Európát!" címmel. Az Európa Napot este a kecskeméti Katona József Színházban gálaműsor zárta, ahol a nemzetközi gyermektalálkozó csoportjai mellett a kecskeméti kulturális élet reprezentánsai is felléptek.

1997 – László-napi disputa

Kötetlen közéleti eszmecsere Kecskemét város polgáraival.

1996 – Szentháromság-szobor felújítása

1995 – Régiók fiataljai a jövő Európájáért

A program eredeti célja az volt, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén a kontinens országainak fiataljai jobban megismerjék egymást. A program angol, dán, spanyol, Hargita megyei (Erdély, Románia) fiatalok részvételével került lebonyolításra. Az eddigi találkozók Magyarországon, Dániában, Angliában folytak az Európa Jövője Egyesület koordinálásával.

1993 – Vajdasági karácsony

Karácsonykor ENSZ engedéllyel indult élelmiszerekből, gyógyszerekből, takarókból álló konvoj a háború sújtotta Vajdaságba.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő