Farkas Gábor

népművelő, magyar-történelem szakos középiskolai tanár, 1943. június 21- én született Kecskeméten. A Katona József Gimnáziumban érettségizett. Nagyon fiatalon népművelőként kezdett dolgozni, amelynek sikerei és viszontagságai egyaránt voltak. Fő szervezője volt a régió első nemzetközi fesztiváljának: az immár legendás Duna-menti Folklór Fesztiválnak. A most éppen 50 évvel ezelőtt életre hívott találkozó sorozat résztvevői a Németországtól a Duna-deltáig húzódó sávban élő, egymással történelmileg érintkezett népek kölcsönös megértését és tiszteletben tartását mutatták fel. E hatalmas szervezőmunka érdekében Gábor abbahagyta egyetemi tanulmányait, majd később szerzett tanári diplomát szerzett.

1990-ben kigondolója volt az Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozónak, amelynek rövid időn belül sok szövetségest szerzett. Az így megalakult Európa Jövője Egyesületnek 1990-től ügyvezető elnöke, 1996-tól pedig elnöke volt. Több cikluson át élvezve a hazai és külföldi közösségek bizalmát 2017. május 24-én bekövetkezett haláláig. Az 1991 nyarától megvalósított gyermektalálkozók szerte a világban rövid idő alatt jó hírnevet szereztek Kecskemétnek, Bács-Kiskun megyének s hozzájárultak Magyarország pozitív képének kialakításához az európai rendszerek változásának idején. Kecskeméten már a kezdetektől több száz család csatlakozott a gyermektalálkozókhoz, s így fogalommá vált „a” CSIPERÓ, amellyel Farkas Gábor neve örökre egybe forrott. Szervező munkájában alkotótársként segítette igen korán elhunyt felesége, Baksa Andrea (1948-1994), aki a mai határokon kívül élő és dolgozó magyar nyelvű óvónők szakmai képzése érdekében életre hívta a „Csillagszemű” Alapítványt és közösségi hálózatukat.

Farkas Gábor a magyarországi civil társadalom országosan és nemzetközileg is elismert alakja volt; társaival együtt 1994-ben létrehozta az országosan modell értékűnek számított Civil Szervezetek Házát, amely azóta is székhelye sok helyi és regionális egyesületének. Gábor 1998-tól 2002-ig kormányzati szakértőként segítette magyarországi civil koncepciók kidolgozását. Tagja volt a Polgármesteri Magisztrátusnak, 2008-ban pedig szeretett városa, Kecskemét Díszpolgárává választotta. 2012-ben Bács-Kiskun Megye Közgyűlése tüntette ki. 2013-ban az Európai Parlament Európai Polgár Díjjal ismerte el munkáját. Igen büszke volt az egykori barát és kultúraszervező, Lehel László nevét viselő és szintén 2013-ban neki ítélt díjra. Az itthon és a nagyvilágban tevékenykedő közösségi „napszámosok” Kossuth-díjaként emlegetett Magyar Kultúra Lovagja címet személyesen nem vehette át, de barátai jól tudják, hogy ez a gesztus milyen sokat jelentett neki élete utolsó hónapjaiban. Ez adott erőt ahhoz, hogy az immár európai egyesület jövőjéért tegyen meg minden tőle telhetőt a működés és az újabb fesztiválok zavartalanságáért.

Életének utolsó két évtizedében az Erdélyből származó és Kecskeméten hazára lelt Bokor Máriával osztotta meg mindennapjait és élvezte a családi háttér boldog biztonságát. Gábor azt tervezte, hogy az ez évi Csiperó Fesztivál után, a következő években már kevesebb szerepet vállal, de természetesen részt vesz a Csiperó minden fontos tevékenységében. Mi pedig azt terveztük, hogy egyesületünk díját is ekkor, évekkel később adományozzuk neki, köszönetünk gyanánt. A Európa Gyermekeinek Jövőjéért-díjat az Európa Jövője Egyesület tagsága a szeretet és a megbecsülés jeleként hozta létre, s ezt a díjat 2018-ban Farkas Gábornak, a díj és az Európa Jövője Egyesület alapítójának, megálmodójának adományozta. A díjat Gábor felesége, Farkasné Bokor Mária vette át.

Dr. Kriston-Vízi József tollából az Európa Gyermekeinek Jövőjéért díjátadóra, 2018. július 7.
15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0