#GlocalEurope

Kapcsolatépítés, közösségépítés, kapacitásfejlesztés

A #GlocalEurope projekt az Európa Ifjúsági Fővárosa 2018 kiírás 5 döntős városát tömöríti: Cascais (Portugália), Kecskemét (Magyarország), Manchester (Anglia), Újvidék (Szerbia) és Perugia (Olaszország).

A projekt 2 éves időszaka alatt a portugál fiatalok ellátogatnak a 4 partnervárosba, Portugáliában pedig 2018 nyarán ifjúsági csere keretében találkoznak ismét a résztvevő fiatalok.

Ezek a programok nem-formális tanulási elveken alapulnak és interkulturális tapasztalatszerzést, személyes fejlődést ígérnek. Az egyes látogatások más-más témára összpontosítanak, úgymint a fiatalok aktív részvétele a helyi közösségekben, az európai identitástudat erősítése, társadalmi, kulturális elfogadás, valamint részvétel az önkéntesség és foglalkoztathatóság területén, kapcsolódva az európai és a helyi ifjúságpolitika fő prioritásaihoz.

A projekt célcsoportjába azok a 18 és 25 év közötti motivált fiatalok tartoznak, akik arra a kérdésre keresik a választ, hogy mitől válik egy város „fiatalbarát várossá”, és ennek mentén Európai Ifjúsági Fővárossá. Elvárt eredménye pedig a résztvevők személyes és társas készségének fejlesztése, a kifejezőkészség, a kreativitás és a kezdeményezőkészség fejlesztése, valamint az Európai identitástudat erősítése.

A kecskeméti bilaterális ifjúsági csereprogramra 2017. április 5-13. között került sor. A 9 magyar és 9 portugál fiatal a „Kreativitás és kultúra, mint az aktív társadalmi részvétel egyik kifejezésmódja” cím apropóján a magyar és portugál zenei és díszítőművészeti örökséggel, azok európai értékeivel ismerkedtek, valamint közös alkotásokat hoztak létre, üvegfestés technikával kivetíthető formában. A nagy sikerű portugál és magyar estek mellett emlékezetes lett a fiataloknak a polgármesternél tett látogatásai, amiről maga a polgármester asszony is megemlékezett a facebookon.

Magyar nyelvű beszámoló a youtube-on:

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő