#ENRYP - European Network of Regional and local Youth Platforms
Ifjúsági csere - Blended Mobility, Cascais (PT), 22 - 29 January 2018

#ENRYP Cascais 2018. január 28. napjának leírása

Ifjúsági platformok

A cascais-i tartózkodásunk utolsó teljes napján megtettük a legnagyobb lépést a végső project felé. A nap feladata volt, hogy lerakjuk az alapjait annak a projectnek, ami összeköti Európa ifjúságát, kezdve az öt jelenlévő országgal. Mihail betegsége miatt Claudia vezényelte le a napot.

Mivel a hét végére az energiaszint kicsit alacsonyan volt, ezért energizáló játékkal kezdtünk, amelyet Rebeka mutatott be. Egy képzeletbeli folyón kellett átkelnünk három kő segítségével. Ez a játék felébresztette a még szendergőket és feldobta a hangulatot. Ezek után munkához láttunk.

Először három-négy fős csoportokban dolgoztunk ki egy formátumot, erre volt félóránk. Miután letelt az idő két csoport egyesült és összeházasították a két ötletet vagy előálltak egy teljesen újjal. Ezek után két hat-nyolc fős csoport egyesült. Így maradt két nagy csoport. Ekkor volt még egy kevés idő a délelőtti alkalomból, amikor fel lehetett vázolni az ötleteket. Az ebédszünetben volt időnk átgondolni a projectet.

A két végleges projectterv egyben nagyon hasonlított és nagyon különbözött. Mind a két ötlet egy weboldalon alapszik, ami informálja a nagyközönséget az európai ifjúsági projectekről és programokról. Az egyik ötlet alapján az oldal csupán információt nyújtana és lehetőséget adna az oldal látogatóinak, hogy megvitassák a programokat. Ezen az oldalon a helyi önkormányzatok regisztrálnák saját magukat és kapnának egy alegységet, ahol a helyi szervezetek regisztrálni és hirdetni tudnának. Ezen az oldalon nemcsak a szervezetek, de mindenki, akit érdekel az ifjúság szervezés, regisztrálhat. A weboldal a mindenkori előző európai ifjúsági főváros védnöksége alatt állna.

A másik ötlet egy kicsit összetettebb. Magába foglal egy weboldalt és egy városok közötti kapcsolatrendszert. A városok közötti kapcsolatrendszer célja, hogy kialakítsanak egy problémamegoldó rendszert, több szem többet lát alapon illetve működő módszereket átemelni egyik városból a másikba. A weboldal e szerint az ötlet szerint nem csak egy informáló oldal lenne, de a meghirdetett program és project tervekre szavazni is lehetne.

Ebből a két ötletből kellett egy project alapot összehozni egy nagy közös vitával, ami konszenzusos döntéssel kellett, hogy záruljon. Sajnos magára a végső ötlet összeállításra már csak a nap végén jutott egy kevés idő, így mindenki fáradt és nyűgös volt. Nem érzem úgy, hogy sikeresen letettük a project alapjait. Megfogalmaztuk a project céljait és alapelveit, de nem hoztunk létre semmi újat. A végére olyan érzésem volt, hogy egy fura versenybe keveredtem, ahol az nyer, aki bonyolultabb szavakat tud felsorolni.

Összességében a nap hasznos volt, de nem érte el a célját. Ennek több oka is volt. A leglényegesebb, hogy hiányzott a pontos feladatleírás. Senki nem tudta pontosan, hogy milyen projectet kell kitalálnunk és hogy milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre. Továbbá nem volt meg a tudás, ahhoz, hogy hogyan kell megírni egy pályázatot. Illetve egyesek részéről hiányzott a vitakultúra.

Az elindított honlap elérhetősége: https://youthvoice4europe.wordpress.com/

Készítette: Papp Nóra
13. 02. 2018.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0