#ENRYP - European Network of Regional and local Youth Platforms
Ifjúsági csere - Blended Mobility, Cascais (PT), 22 - 29 January 2018

#ENRYP Cascais, 2018. január 26. napjának leírása

Helyi projektek

Az ENRYP egy két éves időtartamú, ERASMUS+ projekt, amelynek célja egy európai hálózat létrehozása, az ifjúság fejlesztése és részvételének támogatása céljából. A projekten csoportvezetőként vettem részt, négy másik magyar delegálttal együtt. A projekt menedzsmentje 6 ország képviselőiből áll, akik közt az együttműködés 2015-ben indult, az Európa Ifjúsági Fővárosa programnak köszönhetően. Minden résztvevő ország egy városa pályázott a címért 2015-ben, mint városunk is, az OPEN2018 projekttel. 30 résztvevő volt jelen a héten, Portugáliából, Olaszországból, Romániából, Angliából és Magyarországról. A hatodik ország Finnország, akik a szervezésben vesznek részt, nem delegáltak résztvevőket a projektre. A program lebonyolításában három szakember volt segítségünkre, köztük Mihai Adrian Vilcea, aki Romániából érkezett. Felkészült, maximális szakmaisággal rendelkező facilitátora volt a projektnek. Két helyszínen dolgoztunk: az első két napon egy kongresszusi központban, Cascais-tól 1,2 kilométerre, Estoriolban. A hét további részében pedig egy közösségi házban Cascaisban.

Az negyedik napon délelőtt előkészítettük a projekt blogját, ahol a következő két évben üzenhetünk a világnak. Délután pedig helyi projekteket nézhettünk meg közelebbről. Három helyi ifjúsági projektet ismertünk meg, egy egészen egyedülállót emelnék ki, bár a nyaranta 1880 önkéntest megmozgató folyamat sem elhanyagolható.

Take.it - Annyit jelent, mint tehetség, művészet, kreativitás, gyakorlat. A projekt a lakótelepi fiatalokat fogja össze, és a művészet erejét használja a fejlesztésre és iránymutatása, meglehetősen jó érzékkel. Hozzávetőleg száz fiatallal dolgoznak, együttműködésben a városvezetéssel, iskolákkal, lakókkal. Közösségi kertet és konyhát tartanak fent, amiket bármely környékbeli igénybe vehet. Van egy zenestúdiójuk, illetve közreműködnek a felvett számok klippjeinek elkészítésében is. A lakótelep házainak falain lévő festményeket pedig híres művészek közreműködésével közösen készítik folyamatosan. A képek a lakók életét őrzik, a mindennapjaik inspirálják.

Konszenzusos döntés született arról, hogy egy online platformot szeretnénk létrehozni, amely az információszerzést és –átadást szolgálja, és lehetőséget biztosít a kapcsolatfelvételre más országok szervezeteivel, fiataljaival. A közös munkát 2018 szeptemberében folytatjuk Temesváron. Addig is az alábbi linken megtekinthető a projekt blogja, ahol már találhatóak posztok az elmúlt hétről, és érkeznek a jövőben is különböző témákban. https://youthvoice4europe.wordpress.com/

Készítette: Szél Rebeka Anna
15. 02. 2018.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0