#ENRYP - European Network of Regional and local Youth Platforms
Ifjúsági csere - Blended Mobility, Cascais (PT), 22 - 29 January 2018

#ENRYP Cascais, 2018. január 25. napjának leírása

Aktív állampolgárság és a fiatalok helyi szintű részvétele

Reggeli után szokásosan átmentünk egy másik épületbe, ahol dolgoztunk. Néhány energizáló játékkal indítottunk - ezeket a foglalkozásokat imádtam. Majd a csoportvezető elmondta a napi programot. Érdekesnek tűnt számomra, mert szerettem volna megtudni több információt ezzel a témával kapcsolatban, szóval alig vártam, hogy kezdjünk. Először kaptunk néhány eldöntendő kérdés, amit mindenkinek saját véleménye alapján kellett meghozni. Mihai (csoportvezető) kettő papírt ragasztott a falra. Ezek a papírok jelentették az „egyetértek” és „elutasítom” oldalt. 5 nagyobb kérdést kaptunk aktuálpolitikával kapcsolatban, ahol ugyanúgy el kellett dönteni, melyik oldalt választjuk.

Mikor ezzel végeztünk az első kérdés után a terem közepére tettünk egy asztalt és kettő széket. Mind a kettő oldalról egy-egy részvevő ült le és próbálták meggyőzni egymást, miért azt az oldalt választották. Egyik kérdés nagyon különlegesnek tűnt, mert közel 1 órát beszéltünk-vitatkoztunk róla. A csoportvezetőnek úgy kellett leállítani a „vitát”. Mivel 5 különböző országból jöttünk, így eléggé eltérő vélemények születtek, de ez volt ennek a témának a szépsége. Mindenki lelkes volt, mert ahogy láttam, mindenki hozzá tudott szólni legalább pár mondattal.7

A kávé szünetben is folytattuk a beszélgetésünket, amire fél órát kaptunk. Ihattunk kávét, vizet és ehettünk édességet - tipikus portugál finomságokat. Majd tovább beszélgettünk a helyi (ahonnan jöttünk) önkormányzatok és fiatalok lehetőségeinek kapcsolatáról. Mihai felrajzolt egy létrát, melynek 8 foka volt és elmondtunk, hogy hogy érezzük saját helyzetünket, melyik létrafokon vagyunk. Majd beosztott minket 8 különböző csapatba, ahol fel kellett dolgozni az egyes fokokat. Kis szituációkat kellett készíteni, de nem lehetett kommunikálni csak nonverbálisan. Az első szint volt az úgymond legrosszabb és a 8. volt a legjobb, ahol a fiatalok és a helyi döntéshozók együtt ülnek le és beszélik át az ötleteket, majd vitatják meg őket. Mi a 6. szintet kaptuk, ahol a fiatalok viszik az ötletüket a döntéshozók elé és így állapodnak meg. Megoldottuk úgy, hogy mivel 4-en voltunk egy csoportba, kettő fiatal lett döntéshozó és kettő pedig lelkes fiatal. A fiatalok vittek a döntéshozóknak egy papírt, amin az ötleteik voltak és elmondták, hogy miért gondolják azt, miért lenne jó. Ezután mind a négyen boldogan távoztak, mert meg tudtak állapodni.

Mikor végzett minden csapat a saját kis helyzeteink bemutatásával, elmentünk ebédelni. Nagyon finom ebédet kaptunk és a hangulat is jó volt egészen addig, ameddig el nem kezdtek dohányozni a szomszéd asztalnál. Mivel az ebédet időben befejeztük, maradt egy kis szabadidőnk, amit úgy használtuk ki, hogy elmentünk megnézni az óceánt és a város nevezetességeit, csodálatos épületeit. Imádtuk, mert többünknek ez volt az első, hogy óceán parton sétáltunk. Készítettünk is rengeteg képet.

Délután új témakört dolgoztunk fel, ami nem más volt, mint a fiatal menekültek és menedékkérők. Mivel ez egy politikai kérdés, nekem nem annyira tetszett, de próbáltam hozzászólni és hozzátenni legjobb tudásom szerint. Szóba jött a választási rendszer és a szavazás. Nekem ez lesz az első évem, amikor szavazok majd, így még kevés információm volt ezzel kapcsolatban. De rengeteg új dolgot hallottam, ami nagyon érdekes volt. Próbáltunk közös döntésre jutni, de nem nagyon sikerült. Csak addig jutottunk, hogy mit kellene csinálni, vagy hogy kellene véghez vinni azt. Végül szokásosan tartottunk egy visszajelző kört, hogy ki hogy érezte magát és milyen észrevételei voltak a nappal kapcsolatban. Elmentünk vacsorázni, ahol ízletes fogást kaptunk és megterveztük az esti programunkat. Egy kedves portugál lány felajánlotta, hogy elvisz minket néhány nem annyira híres, de annál érdekesebb helyre. Így is lett. A kedvencem egy kastély volt, ami az ország egyik legrégebben épített nevezetessége. Természetesen itt is sok képet készítettünk.

Készítette: Solymosi Gábor
12. 02. 2018.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0