#ENRYP - European Network of Regional and local Youth Platforms
Ifjúsági csere - Blended Mobility, Cascais (PT), 22 - 29 January 2018

#ENRYP Cascais, 2018. január 24. napjának leírása

Közös munka

Az Európa Ifjúsági Fővárosa év megnyitóját követő első teljes munkanap a résztvevők csoportjának tagjaként számos értékes tapasztalattal gazdagodtunk.

A délelőtt folyamán, mint az öt országból érkezett résztvevők, az országainkban folytatott jó gyakorlatokról folytattuk eszmecserét. Ezt azonban olyan módon tettük, ami lényegesen többet adott hozzá eddigi tudásunkhoz, mintha csak a korábban előkészületként a közös Internetes platformra feltöltött nemzeti jó gyakorlatokat ismertettük volna egymással. Először országok szerint csoportokra felosztva dolgoztunk, a feladatunk pedig az volt, hogy egy plakátra saját elképzeléseink szerinti ábrával alátámasztva személyes élményeinket, véleményünket kellett prezentálnunk az országukban lévő ifjúsági szervezetek helyzetével, működésével kapcsolatban. A felkészülés után „standokat” alakítottunk ki a teremben, ahol körbejárva mindig az adott ország egy-egy képviselője várta a többieket, hogy az ábra felhasználásával előadja a csapat által előzetesen kidolgozott, összegyűjtött értékeléseket és válaszoljon az esetlegesen a többiekben felmerült kérdésekre is.

A feladatot követően ismét csapatokra oszlottunk, ezúttal azonban az országok képviselői „keveredtek” egymással. A három csoportnak ismét egy-egy prezentációt kellett kidolgoznia, mégpedig arról, hogyan képzeljük el az ideális ifjúsági szervezeti képviselőt, az ifjúság számára ideális várost és az ideális ifjúsági szervezetet, melynek ismertetéséhez olyan ábrát kellett készítenünk, amin szavak, feliratok nem szerepelhettek, szimbólumok, rajzok útján kellett kifejeznünk az átadni szándékolt üzenetet. A feladat elsőre egyáltalán nem tűnt egyszerűnek, de a csapatokban összedobva az ötleteket, egyre inkább kirajzolódott, bővült az elképzelés. Végül mindegyik csapat igazán érdekes, megfontolandó gondolatokkal rukkolt elő, melyek a többieknek való prezentálás után az általuk tett észrevételekkel, felvetett kérdésekkel is tovább gazdagodtak.

Szükség is volt erre, ugyanis az ebédet követően, a délután folyamán bepillantást nyerhettünk a napokban szintén a Központban munkálkodó két másik csoport munkájába is, illetve a délelőtt eredményeit mi is prezentáltuk számukra a Joint Session folyamán. Természetesen nem maradhatott el a jó hangulatot és vitalitást biztosító, illetve a hangulatot is oldó, csapatokat kicsit „összerántó” „energizer” gyakorlat sem, amit az egyik másik csoporthoz tartozó, igencsak energikus hölgy tréner vezényelt le számunkra. Ezután minden csoport felállíthatta a maga „standját”, ahol plakátjaikkal is alátámasztva prezentálták eddigi munkájuk eredményét. A délelőtt folyamán felosztott három korábbi csapatunk (akik az ideális képviselőt, várost és szervezetet dolgozták ki), külön-külön állomáson mutatta be a munkája eredményét, és a velünk párhuzamosan dolgozó másik két csapat is egy-egy témát mutatott be, amelyen eddig dolgoztak.

Az egyik csoport, mint megtudhattuk, a globalizáció kérdéseit, előnyeit, hátrányait boncolgatta a munkája során. Mivel tízperces időblokkokra felosztottan avathattuk be egymást a munkánk eddigi eredményébe, a csoportnak sajnos inkább csak az általuk felvetett és körüljárt kérdések ismertetésére volt ideje, az eredményeikről kevésbé részletesen tudtak csak beszámolni, így is érdekes volt azonban megismerkedni az általuk felvetett kérdéskörrel.

A másik csoport, a Network of European Youth Capitals tagjai, akik különböző európai országokból érkeztek a Kolozsvárról érkezett vezetőjükkel, Farkas Andrással az élen, valamivel idősebbek voltak és régebb óta dolgoztak együtt, valószínűleg ennek volt köszönhető, hogy az általuk előadottak kidolgozottabbnak, átgondoltabbnak hatottak, bár a tízperces időkeret miatt ők is épp csak vázlatosan tudták előadni, mivel is foglalkozik a szervezetük. Elmondták, hogy havonta, kéthavonta találkoznak és a céljuk az, hogy az Ifjúság Fővárosa cím korábbi tulajdonosait reprezentáló tagok segítsék a jelenlegi tulajdonos munkáját, illetve előkészítsék a következő „főváros” munkáját is. Előadásuk igazán érdekfeszítő és élvezetes volt, számos tanulsággal arról, mekkora nemzetközi munka is folyik ilyenkor a háttérben.

Összességében elmondható, hogy több szempontból is hasznosnak bizonyult a tréning ezen napja. Ízelítőt kaphattunk más szervezetek munkájából is, tapasztaltabb és hozzánk hasonló korabeliek előadásmódjaiból is tanulhattunk valamit, valamint a saját prezentációink, a csapatmunkák során is próbára tehettük, fejleszthettük képességeinket.

Készítette: Gombos Alexandra
12. 02. 2018.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0