#ENRYP - European Network of Regional and local Youth Platforms
Ifjúsági csere - Blended Mobility, Cascais (PT), 22 - 29 January 2018

#ENRYP Cascais, 2018. január 23. napjának leírása

A Cascais2018 program nyitóünnepsége

Január 23-a volt az a nap, ami annyi európai állampolgárt bevonzott Cascais városába. Abban az esetben, ha valaki szeretné tudni, mit is jelent az “Európai Ifjúsági Főváros” cím, akkor javaslom, hogy tekintse meg a helyszínen készült videókat.

A konferanszé Joao Paulo Sousa szintén egy újító szellemiséget képviselt azáltal, hogy egy pár fehér sneaker-t viselt, ami a fiatal generáció egyik szimbóluma. Számos interaktív része is volt a beszédének, mint például a helyi zenekar - HMB felvezetése egy helyi kislány segítségével, aki egy általános iskolás tanulókból álló kórussal énekelt, ami, őszintén szólva, nagyon megnyerő volt, tekintve, hogy valószínűleg nem volt benne a forgató könyvben.

Az esemény az Estoril Konferencia Központban került megrendezésre, ahol a civil szervezetek és Cascais város önkormányzatának képviselői, valamint politikai szereplők gyűltek össze egy közös cél érdekében:, hogy megünnepeljék az európai ifjúsági fővárosi címet.

A lista igazán előkelő, Cascais város önkormányzatából, az Európai Ifjúsági Főváros program követeként, Catarina Marques Vieira, a Portugál Köztársaság elnöke, Marcelo Rebelo de Sousa, és a teljesség igénye nélkül, az Európai Ifjúsági Fórum részéről Kristen Aigro valamint Cascais Önkormányzatának polgármestere, Carlos Carreiras

Ezek a személyek különböző terjedelemben tartották meg beszédeiket, de legelőször is mind kiálltak a fiatalok mellett és teljes váll szélességgel támogatták a programot.

Az egyik legmeglepőbb eleme a megnyitónak az volt, amikor a portugál köztársasági elnök egy rövid gondolattal köszöntött mindenkit, miután boldogan készített pár képet a jelen lévőkkel, akárcsak egy átlagos napján, amikor az óceánban úszik.

A mi csoportunk, ahogy mindenki más, aki nem beszélt portugálul, kapott egy fejhallgatót, amin keresztül a szinkron tolmácsok fordításában tudta hallgatni az előadást. Azon pillanatokban, amikor a helyi zenekar “HMB” az ‘Isto é Cascais’ tehát “Ez itt Cascais” című dalát játszotta, mindenki együtt tudta énekelni a refrént, egy nagy összetartozó közösséget alkotva.

A megnyitó után lehetősége volt mindenkinek, hogy feloldódva tudjon ismerkedni más helyszínen lévőkkel, így például alkalmam nyílt egy helyi ének tanárral beszélgetni, aki szintén tagja egy helyi projektnek. Tudtunk beszélgetni migrációról, a mindennapi életről és oktatásról. Az esemény után volt szerencsém ezzel az ütő hangszeres csoporttal együtt játszani Cascais külvárosában, egy ifjúsági térben. Annak ellenére, hogy a dobolással kapcsolatos ismereteim eléggé hézagosak finoman szólva, teljesen át tudtam magam adni ennek az érzésnek, és élveztem a portugál, brazil és afrikai ritmusokat. A zene nyelve segített megérteni egymást, hiszen pár kifejezést leszámítva nagyon szerény a portugál tudásom. A csoport több mint sokszínű. Van, aki 14 éves, van aki 60, és bárki csatlakozhat, aki szeretne zenélni és a Nice Groove Batacuda része lenni. A zenéjük és tevékenységük szintén egy oka annak, amiért 2018-ban Cascais lett Európa Ifjúsági Fővárosa. Ezen a blogon látható néhány bejegyzésük és videójuk: https://nicegroovebatucadalusofona.wordpress.com/

Ez a nap sok energiát adott és motivált arra, hogy az ENRYP projekten belül hasonló jó gyakorlatokat tudjunk létrehozni és itthon, akár Kecskeméten is megvalósítani. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogassa meg a napfény városát Cascaist.

Készítette: Bodor Márk
15. 02. 2018.

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0