BRAVE KIDS először Magyarországon!

2018-ban 9. alkalommal rendezte meg lengyel partnerünk a Brave Kids programot számos lengyel városban, Romániában, Grúziában, Ukrajnában és Szlovákiában. Több mint 300 fiatal művész vett részt a művészeti élményműhelyekben. 2018-ban először csatlakozott a programsorozathoz magyar szervezet, így Kecskeméten a Csiperó Fesztivál ideje alatt 24 gyermek, akik Lengyelországból, Magyarországról, Szlovákiából és Csehországból érkeztek, mutatták be mindazt, amit a rzeszów-i tábor 2 hete során egymásról, illetve egymás hagyományairól, művészetéről és kultúrájáról sikerült megtudniuk. Ez az első Magyarországon megrendezett Brave Kids program a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően.

A Brave Kids projekt egyedisége megérintette a gyermekeket és közösségeiket itt Európában és szerte a világon, erősítve ezzel a hitüket és növelve a nemzetközi megértést és barátságokat.

A Brave Kids – V4 Országok Tapasztalatai és Tudása egy olyan projekt, melyet a lengyel „Song of the Goat” Színház vezetésével a Visegrádi Alap finanszírozásában valósulhatott meg. ”Szeretnénk megosztani egyedi kulturális-oktatási projektünk szervezése során nyert tapasztalatainkat, ami egy kreatív lehetőséget biztosít gyerekeknek és fiataloknak egyaránt, akik közül sokakat a társadalom kiközösít” – mondja Iwona Frydryszak, a Brave Kids producere. ”Szeretnénk többet megtudni mind a szociális munkásokról, mind pedig arról, hogy hogyan tudunk javítani szociális érzékenységünkön és befogadókészségünkön a marginalizált fiatalok felé.”

Ez egy eseménysorozat, mely a Visegrádi Csoport országaiból érkező művészeti csoportoknak, vezetőiknek és szociális munkásoknak szól. A projekt fő elemei a rzeszów-i Brave Kids tábor, melyen a cseh, lengyel, magyar és szlovák fiatalok vettek részt 2018. június 16. és július 4. között, ahol a „gyermek tanít gyermeket” módszer segítségével együtt készültek a fináléra, melynek keretében művészeti és hagyományőrző produkciókat adtak elő – többek között Roma táncokat, modern táncokat, lehetőséget biztosítva arra, hogy megismerjék egymás hagyományait, szub-kultúráját is. A tábort követően érkeztek Kecskemétre, ahol a nemzetközi közönségnek is bemutatták tudásukat, közös produkciójukat. Vezetőik pedig az 15. Csiperó Fesztiválra érkező számos művészeti tanárral és oktatóval osztotta meg a Brave Kids projekt során szerzett tapasztalatait és tudását, megmutatják, hogy hogyan dolgoznak a világ minden tájáról érkező gyerekekkel és fiatalokkal a ”gyermek gyermeket tanít” módszerrel. A projekt a szociális munkások és művészeti instruktorok képzésével folytatódik Wroclawban és Brnoban.

A projekt nem valósulhatott volna meg a Visegrádi Alap, így Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormányának támogatása nélkül. A Visegrádi Alap küldetése az, hogy olyan projekteket, ötleteket támogasson, melyek hozzájárulnak egy fenntartható regionális együttműködéshez Közép-Európában.

További információ: www.bravekids.eu

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő