Csiperó Ifjúsági Fesztivál 2021

Alkalmazkodva a járványhelyzet okozta kihívásokhoz a Csiperó szervező csapata idén másként készült a Csiperó Ifjúsági Fesztiválra. Bár a személyes találkozók, közös programok nagyrészt elmaradtak, azért legnépszerűbb programelemeinkkel idén is készültünk! Részletes beszámolónkat olvashatjátok, nézzetek körül fényképgalériánkban is!

Online Gyermekvarázs

Mi sem mutatná jobban, hogy az előző években élőben fellépő fiatalok is mennyire készültek az idei találkozóra, mint az, hogy mennyien csatlakoztak felhívásunkhoz, és küldték el nekünk felvételről produkciójukat! Végignéztük, rendszereztük, összevágtuk és négy részes anyagot készítettünk, a fesztivál alatt minden délután 15 órától osztottunk meg veletek facebook oldalunkon és Youtube csatornánkon. 2021. július 6. kedd és 9. péntek között mindennap vártunk mindenkit a képernyő elé, mivel a "nagytalálkozás" idén online valósult meg. Külföldi és magyar csoportok a NAGYSZÍNPAD helyett online küldték el produkciójukat, melyből többrészes filmet készítettünk, és a fesztivál ideje alatt minden nap délután 3 órakor mutattunk be nektek facebook oldalunkon és youtube csatornánkon. Az egészből egy filmet is készítettünk, így ha lemaradtatok, vagy szeretnétek újra átélni a gyermekvarázst, tartsatok velünk Youtube csatornánkon és taps helyett likeoljátok produkcióikat!

Köszönjük a csoportoknak, hogy elküldték felvételeket! Fogadjátok olyan szeretettel ezeket a filmeket, amilyen szeretettel készültek a produkciók és a felvételek!

Zsigárdi csoportunk később tudott csatlakozni a felhíváshoz:

Ingyenes szakkörök

Kreatív és fotós-filmes szakkör a Csiperóban

A délelőtti kreatív foglalkozások során Mészáros Mariannal alkottak a résztvevő fiatalok. A foglalkozásokon különböző díszítő technikákat próbáltak ki, melyekkel csodásan dekorálták udvarunkat.

Délutánonként a "Fotózz, filmezz és írj Csiperóval" szakkör zajlott nálunk! Célunk a programmal, hogy úgy mutassák meg a világot, ahogyan ők látják!

Kipróbálhatták magukat a kamera mindkét oldalán, fotóztak embereket, tárgyakat, eseményeket... tippeket és jó tanácsokat kaptak szakmabeliektől.

A szakkörök során készült alkotásokat megtaláljátok a galériában, reméljük, hogy nektek is annyira tetszenek, mint nekünk, amit a fiatalok létrehoztak, ezúton is köszönjük munkátokat, kreatívitásotokat és kitartásotokat, hogy a hőség ellenére nap nap után jöttetek és alkottatok.

Szakköreink az „Innováció és hagyomány - A Csiperó közösségépítő tevékenységei 2020-2021-ben” - TOP-7.1.1.-16-H-ESZA-2020-01339 projekt keretében valósultak meg.

KÓRUSPROGRAM - offline

Csiperó kórus-napok

Nyugat-Balkán és Európa egyesül abban a zenei együttműködési programban, melyet 2019-ben kezdtünk el a Kreatív Európa program támogatásával. Belgium, Olaszország, Lengyelország, Magyarország kórusai mellett montenegrói, szerbiai, macedóniai, albán, bosznia-hercegovinai és koszovói kórusok és zeneszerzők csatlakoztak WEBEUnited projekthez.

A projekt keretében hallhattátok Deli Zsolt 7-es című művének ősbemutatóját a szerző jelenlétében július 8 -án 19.30-tól a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium és a Scherzo Vegyeskar közös koncertjén. A két együttest összeköti a karnagy, Závori Erika személye.

Deli Zsolt 7-es című darabja egy szerb és egy magyar népdal feldolgozása, a misztikus 7-es szám a mű alap metrumára utal. Újszerű feladatot jelentett a kórus számára a darab, nem csupán az idő rövidsége miatt (szűk 1 hónap állt rendelkezésükre, ami heti 1 próbával számolva igen feszített), de az aszimmetrikus ritmus szokatlansága miatt is. - mondta Závori Erika, a kórusok vezetője.

A szerző - Deli Zsolt- maga is karnagy, sokféle zenei színtéren megmutatkozó harmonikaművész, aki pedagógiai munkája során az egyéni foglalkozások mellett mindig nagy hangsúlyt fektet a kamaramuzsikálásra és a közösségépítésre is.

TREMOLO koncertek

A Kreatív Európa program támogatásában megvalósuló TREMOLO projektünk magyarországi állomása volt a Csiperó Ifjúsági Fesztivál, ahol a tavaszi felhívás során kiválasztott zenekarok adtak önálló koncertet, és a Cataniában elkezdödőtt próbákat folytatva közös mini-koncerttel is megörvendeztették a kecskeméti közönséget.

Csütörtök este a Kápolna 24 udvarán hangulatos koncerttel szórakoztatta a közönséget a Zajnal és a KurtaUtca.

Ismerjétek meg a Tremolo koncertek első fellépőjét: a Zajnal zenekart!

A Zajnal 2015-ben indult furulya-citera duóként, öt éve működik – cajonnal és basszusgitárral kiegészülve – zenekarként. Bár népi hangszereket használnak, klasszikus rocktól a funkyn keresztül a különböző elektronikus irányzatokig hatott rájuk minden. Zenéjüket népi és urbánus hatások egyaránt befolyásolják, eklektikus, városi zenét – ahogy ők hívják – designer folkot játszanak. A zenekar az elmúlt években eredményt, eredményre halmoz. Bejutottak a Szimpla Lemming programjába, felléptek a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, megnyerték a Fülesbagoly Tehetségkutató 2020-as budapesti döntőjét, majd az Öröm a Zene tehetségkutatón megkapták az év felfedezettje díjat. Végül idén a TREMOLO projektünknek is aktív résztvevőjévé váltak.

KurtaUtca a Kápolna utcában!

A Vajdaságból érkezett hozzánk az alternatív folkot játszó KurtaUtca zenekar. Az egyre bővülő csapat zenéjükben összefonja a népit, a rockost és a balkánt. Gondoltátok volna, hogy pár évvel ezelőtti első koncertjükön még duó voltak, a fellépés pedig egy "igazi szalmabálán citerázós koncert volt" a Malomfesztiválon? A citera és a gitár mára már dobbal és hegedűvel egészült ki, a koncertek és sikerek pedig egymást követik.

Pénteken a Hirös Agóra Aulájában folytatódtak a koncertek, hogy esőmentesen élvezhessük a napfényes Szicíliából érkező Jacaranda együttest.

Szicília, Olaszország...❤️ Temperamentum, tradíciók, erős gyökerek és zene minden mennyiségben. De mi történik, ha a zenei hagyományokat és a világ hangszereit fiatalok kezébe adjuk? Létrejön egy csapat, aki rugalmasságával és modern felfogásával új köntösbe öltözteti a hagyományos szicíliai motívumokat. Ők a Jacarànda együttes. A csapat összetételétől függően 5-15 főből áll. Mindannyian fiatal, sokoldalú zenészek, akiket összeköt Olaszország és Szicília hagyományainak és a világ hangszereinek szeretete. Arra törekszenek, hogy dalaikban a kulturálisan sokszínűnek tűnő világot zeneileg egyesítsék.

Az olasz zenészekhez csatlakoztak a többiek is a színpadon: 18 fiatal művész örömzenéjére tapsolhattunk, ha már táncolni nem lehetett a szabályozások miatt. A TREMOLO projekt előadását vastaps fogadta, köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a fantasztikus élménynek!

Az est zárásaként pedig a Zoord repített el minket messzi tájakra.

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel veszi át a hatalmat a gerincvelő és az izomrostok felett. Nem táncházas zene, annál mélyebb, zsigeribb élmény amit a hegedű és az ének szárnyaló hangja időről-időre felold. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.

A doromb-dob-hegedű trió a 2016-ban megjelent első lemezének anyagát mutatja be. A zenekar 2014-es megalakulása nemcsak a nagy európai fesztiválok világzenei színpadain játszott, hanem Kazahsztánban, a Föld leghidegebb részén, Jakutföldön és Japánban is turnézott.

Köszönjük támogatóinknak, a közreműködőknek, fellépőknek és Nektek, hogy velünk voltatok, támogattatok bennünket ezen a kicsit más Csiperó fesztiválon!

15

Találkozó

43

Ország

15 000

Résztvevő


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct () in Unknown on line 0